Mitä on olla suomalainen, emigrantti, elokuvien tekijä ja erityisesti äiti? Näitä kysymyksiä elokuvaohjaaja Mari Soppela joutui esittämään itselleen Äidinmaa-dokumentissa vuonna 2020, kun lockdown sulki Hollannin kansalaiset koteihinsa.

Mari lähti ulkomaille jo nuorena: ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen vuonna 1986 hän osti menolipun Pekingiin ja matkusti maailman ympäri. Taiteen opiskelu alkoi Suomessa videografiikan opinnoilla, mutta hän muutti ulkomaille vuonna 1991 opiskellakseen tietokonegrafiikkaa Hollannissa. Työt veivät mediataiteilijan myöhemmin Amsterdamiin, missä hän asuu edelleen hollantilaisen miehensä kanssa.

Ura maailmalla

Marin ensimmäinen dokumenttielokuva Perheeni tarina (Family Files) julkaistiin vuonna 2002, ja sitä seurasivat Tallenteita kotoa (Home Recordings, 2008), Kuka piru pimeässä näkee (Who the Devil Can See in the Dark, 2015) ja yllämainittu Äidinmaa (2021). Ennen dokumentaristin uraansa Mari teki töitä mediataiteilijana ja keskittyi töissään monikanavaisuuteen.

Äidinmaa ja uusin teos Lasikatto (It’s Raining Women) saavat molemmat ensi-iltansa Docpoint Helsingin dokumenttielokuvafestivaaleilla tammi-helmikuun vaihteessa 2022. Lasikatto käsittelee naisten kokemuksia lasikatosta ympäri maailman. Kipinä dokumentin tekoon lähti juuri ulkosuomalaisista naisista, mutta idea laajeni koskemaan kaikkia naisia kansainvälisesti.

Marin työkielenä on opinnoista lähtien ollut englanti, ja hänellä on myös Hollannin kansalaisuus. Suomen merkitys on korostunut henkilökohtaisissa dokumenteissa ja tietenkin arkielämässä lasten kanssa. Kaksikielisyys ja kaksoiskansalaisuus on rikkaus, josta monet ulkosuomalaiset pääsevät osaksi.

Paluuhaaveita

Yli 30 vuoden ulkomailla asumisen jälkeen paluumuutto Suomeen on ollut mielessä. Nyt olisi hyvä hetki palata lapsuuden maisemiin Kemijärvelle, sillä kaksi lasta ovat jo aikuisia ja hekin kannustavat vanhempiaan kokeilemaan Suomessa asumista. Pienessä Hollannissa on yli 17 miljoona asukasta, Amsterdam on alkanut tuntua ahtaalta ja usein sen yllä leijailee smog, savusumu. Suomessa taivaskin näkyy eri tavalla.

Mari Soppela image

Lisää Marin töistä: lpma.nl/about/

Mari Soppelan dokumenttielokuvat Äidinmaa ja Lasikatto (It’s Raining Women) saivat ensi-iltansa Docpoint-festivaalilla tammikuussa 2022. Ranskalais-saksalainen televisioyhtiö Arte esittää Lasikaton maaliskuussa. Ohjelma näkyy Ranskassa, Saksassa, Belgiassa ja Sveitsissä.

Live-tallenne FWW:n virtuaalitapahtumasta Mari Soppelan kanssa löytyy jäsenfoorumista. Liity jäseneksi täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s