Ulkosuomalaisparlamentti (USP) on ulkosuomalaisten yhteisöjen yhteistyöfoorumi joka pyrkii edistämään ulkosuomalaisten asioita.
USP:n Keski-Euroopan alueen puheenjohtaja Kari-Henrik Tumelius otti jokin aika sitten yhteyttä Finnish Women Worldwideen ja pyysi meitä aluekokoukseen esittelemään toimintaamme. Hyväksyimme kutsun ilomielin – ja puheenjohtaja Irene Mäkelä-Brunnekreef Luxemburgista ja varapuheenjohtaja Niina Mäkinen Belgiasta osallistuivat kokoukseen 27.3..
Esittelyn aluksi Niina kertoi, miten FWW-yhteisön idea lähti liikkeelle hänen kevättalvella 2019 aloittamasta Facebookin äitiryhmän keskustelusta. Vertaistuen kaipuu työelämässä etenemiseen, lapsen kaksikielisyyden tukemiseen sekä oman ”juttunsa” löytämiseen ulkomailla sai monta naista liikkeelle hyvin nopeasti, ja jo parin tunnin kuluttua oli päätetty järjestää seminaari, perustaa yhdistys sekä varattu alustavasti paikka tapahtumalle Rotterdamissa. Perustajajäsenistä mukana olivat Niinan lisäksi yhdistysidean lanseerannut Irene, Maria Heiskanen-Schüttler Saksasta sekä Annika Bourgogne Ranskasta. Nykyisen hallituksen esittelyt löytyvät täältä. VFWW-aktiiveista koostuva viestintätiimi suunnittelee julkaisuja ja hallinnoi eri kanavia.
Ajatusten vaihto ja vertaistuki keskiössä

USP:n porukka sai kuulla, että Finnish Women Worldwide-yhteisöllä on 6000-jäsenisen Facebook-ryhmän lisäksi myös kaikille avoin Facebook-sivu ja nettisivut. Olemme aktiivisia myös LinkedInissä ja Instagramissa, ja vuonna 2021 perustetun yhdistyksemme jäsenillä on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia myös pienemmällä porukalla jäsenfoorumilla. Sisäisellä alustalla on tarjolla tutut aihealueet: urakehitys ulkomailla, yrittäjyys, monikulttuurinen arki, ulkosuomalaisten kulttuuri, oma elämä ja FWW yhdistysasiat.
Juttelimme Rotterdamin tapahtuman sisällöstä ja osallistujamäärästä (60 naista) sekä Frankfurtissa maaliskuun alussa 2020 järjestetystä tapahtumasta – tässä vaiheessa keskusteluun liittyi mukaan FWW:n aktiivijäsen Inka Kuusela joka on myös USPKE:n varapuheenjohtaja. Inka kertoi osallistujan näkökulmasta seminaarijärjestelyistä ja kyseli meiltä muutamia kysymyksiä, tässä pari esimerkkiä niistä:
- Miksi päätitte perustaa yhdistyksen Suomeen ja miten se tapahtui? Yksimielinen vastauksemme oli, että Suomi ja yhteys sinne on meitä ulkosuomalaisia yhdistävä tekijä. Toisekseen Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta löytyy selkeät ohjeet ja säännöt yhdistyksen perustamista varten; asia oli helpoin hoitaa omalla äidinkielellä. Korona-aikana päätavoite oli pitää ryhmä aktiivisena. Yhdistyksen virallinen perustaminen onnistui keväällä 2021.
- Kokouksen osallistujat kysyivät myös onko miesten mahdollista osallistua toimintaan ja onko vastaavaa ulkosuomalaisten miesten toimintaa olemassa? FWW:n kaikille avoimet kanavat Facebook-sivu, nettisivut ja LinkedIn antavat mahdollisuuden kenelle tahansa seurata meitä. Esimerkiksi kesäkuun Suomi-kylässä järjestämämme paneelikeskustelun yleisössä oli mukana myös miehiä. Rinnakkaisjärjestöt ovat tietenkin myös tervetulleita, jos joku haluaa sellaisen perustaa.
- Millaista toimintaa FWW järjestää? Koska toiminta lähtee juuri vertaistuen tarpeesta, olemme olleet koko ajan hyvin avoimia verkostoitumiselle ja yhteistyölle (jota on tehty mm. Suomi-Seuran, Kansanvalistusseuran ja USP:n kanssa). Korona-aikana järjestimme paljon webinaareja ja keskustelutilaisuuksia verkossa. Pääsimme myös osallistumaan Sisäministeriön ulkosuomalaisstrategian valmisteluun ulkosuomalaisten naisten näkökulmasta. FWW:n keskeiset teemat ovat lähtökohtaisesti asiapitoisia ja asiantuntijavetoisia: ne antavat sellaisenaan ja keskustelun kanssa mahdollisuuden vertaistukeen. Esimerkkeinä teemoista mainitsimme yli 30v Hollannissa asuneen Mari Soppelan uusimman dokumenttielokuvan työelämän tasa-arvosta, yrittäjille suunnatut virtuaalitapahtumat, FT Leila Imppolan hiljattain vetämän webinaarin monikielisyyteen kasvattamisesta sekä ulkosuomalaisen esikoiskirjailijan Laura Pollarin haastattelun.
Finnish Women Worldwide
Finnish Women Worldwide täydentää erilaisten Suomi-toimijoiden kenttää yli maarajojen. Aktiiviset jäsenet ja välillä suorastaan ylitsepursuava naisenergia on mahdollistanut hienojen tapahtumien järjestämisen ja vertaistukea antavan ryhmän ylläpitämisen.
Ulkosuomalaisparlamentti USP
Suomi-Seura ry:n toimintaan kuuluu Ulkosuomalaisparlamentti (USP), joka on ulkosuomalaisten yhteisöjen yhteistyöfoorumi. USP kokoontuu 2-3 vuoden välein Helsingissä täysistuntoon. Täysistunnon aikana käsitellään eri alueilta tulleet aloitteet ja muokataan ne päätöslauselmiksi, joista täysistunnon hyväksymät päätöslauselmat toimitetaan sisäministerille jatkokäsittelyä varten. Ulkosuomalaisparlamentti toimii alueellisesti, alueita on yhteensä kahdeksan, joista yhteen kuuluu kaikki ulkosuomalaiset suomenruotsalaiset. Lue lisää Ulkosuomalaisparlamentista.