Frankfurt 2020

Työelämän haasteista ja uupumisen ehkäisystä; puheen kehityksestä monikielisessä ympäristössä ja intuition merkityksestä innovaatioiden ja arjen supervoimana.
Muun muassa näistä – ja monesta muusta aiheesta keskusteltiin Finnish Women Worldwiden toisen seminaarin aikana.
Tapahtuma keräsi yhteen lähes 100 naista ympäri Keski-Eurooppaa Kansainvälisen Naistenpäivän aattona, 7.3.2020.

Seminaaripäivän ohjelma

Tapahtuman tavoite on tarjota keskusteluareena yhteisille, ulkosuomalaisten elinpiiriä koskettaville aiheille. Lavalle nousee asiantuntijoita, ajattelijoita ja vaikuttajia – ulkosuomalaisia naisia eri maista. Samalla tapahtuma on välitön ja vuorovaikutteinen yleisön kanssa.

Ohjelma sisältää puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja mm. seuraavista aiheista:

  • Kulttuurien kohtaaminen
  • Monikulttuuriset vuorovaikutustaidot
  • Ammatillinen sopeutuminen ja kehittyminen ulkomailla
  • Ulkosuomalaisen elämä, ilot ja haasteet eri elämäntilanteissa

Jokaista puheenvuoroa ja paneelia seuraa avoin keskustelu tai workshop teemaan liittyen.

Seminaaripaikka on Ka Eins. Paikalle voi saapua aamukahvin ja networkingin merkeissä klo 10:00 alkaen. Itse ohjelma alkaa klo 11:00 ja jatkuu iltapäivään n. klo 18:00 asti.

Lataa ohjelma tästä! Pienet muutokset mahdollisia.

KIINNOSTAAKO OHJELMA, mutta et pääse paikalle?

Osallistu JOUKKORAHOITUSKAMPANJAAMME ja hanki striimausoikeus. Voit katsoa lähes koko ohjelman kotisohvalta 10€ tai 20€ hintaan!

Kiitokset yhteistyöstä:

Puhujat ja esiintyjät

Ka Einsin lavalle 7.3.2020 Frankfurtissa nousee asiantuntijoita, ajattelijoita ja vaikuttajia – ulkosuomalaisia naisia eri maista. Samalla tapahtuma on välitön ja vuorovaikutteinen yleisön kanssa.
Ohjelmaa työstetään parhaillaan – alla muutama jo vahvistettu teema, lisätietoja ohjelmasta tulossa pian…

Asta Raami: Älykäs intuitio työelämän ja asiantuntijuuden tukena

Intuition näkökulmasta mahdottomia ongelmia ei ole – on ainoastaan kyvyttömyyttä nähdä ratkaisua. Miksi emme sitten näe ja miten voisimme nähdä? Vastaukset molempiin löytyvät ihmismielestä.

Intuitioon liittyy paljon virheuskomuksia. Jokaisella meistä on käytössämme useita erilaisia intuitioita. Ne pohjautuvat erilaisiin tietopohjiin, mikä tekee niistä eri tavoin luotettavia. Joistain intuitioista on työelämässä enemmän hyötyä kuin toisista.

Intuition kautta on myös mahdollista hakea tietoa. Kaikki intuition signaalit eivät kuitenkaan ole tärkeitä tai virheettömiä. Intuition lukutaitoa voi kehittää, jolloin on mahdollista tunnistaa arvokas ja luotettava tieto. Yksilöiden intuitioita voidaan tuoda yhteen. Asiantuntijuuden ja älykkään intuition yhdistelmistä syntyy tietämistä, jonka avulla voimme oivaltaa täysin uutta ja ratkaista mahdotonta.

Älykkään intuition teemaa ja intuition käyttöä tarkastellaan esimerkkien, kertomusten ja pienten harjoitusten kautta. Tilaisuuden lopussa ja sen jälkeen on mahdollisuus kysymyksiin.

Asta Raami – kuva Pekka Karhunen

Asta Raami väitteli intuition käytöstä ja kehittämisestä Aalto-yliopistossa 2015, jossa hän toimi 15 vuotta opetus- ja tutkimustehtävissä. Väitöksen jälkeen hän on keskittynyt intuition potentiaalin tunnetuksi tekemiseen tiedeyhteisön ulkopuolella.  Astan teos Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä (2016, Kustantamo S&S) käsittelee ihmismielen piilossa olevan potentiaalin hyödyntämistä. Astan väitöskirja on vapaasti luettavissa verkossa (Intuition Unleashed). Tällä hetkellä Asta toimii start-up yrittäjänä Innerversity.org –hankkeessa. Astan uusin teos, Intuitio3 – Yhteys mahdottoman ratkaisemiseen, ilmestyy maaliskuussa (Otava 2020).

Miten puhe kehittyy monikielisessä ympäristössä? – Kirsi Lipasti

Kehittyykö lapsen puhe normaalisti monikielisessä ympäristössä?Miten voi tukea lasta, jotta tämä oppii äänteet, sanojen merkityksen, lauserakenteet ja puhumaan sujuvasti? Mitä tehdä, jos lapsi vielä kaksivuotiaana puhuu vain alle kymmenen sanaa?
Entä jos itse kaipaa ohjausta äänenkäyttöönsä?

On olemassa keinoja tukea lapsen kehitystä ja oppia itse kommunikoimaan vaivatta monikielisessä ympäristössä.

Puhu äänellä jonka kuulen, sanoilla jotka ymmärrän, runoilla, jotka käsitän. Sinuun tarvii tekstityksen, salaisuuksien selittäjän, kertojan kaikkitietävän. Puhu äänellä, jonka kuulen. (Happoradio)

Kirsi Lipasti on työskennellyt puheterapeuttina mm. terveyskeskuksessa ja Suomen Puheopistossa. Vuodesta 2001 hän on toiminut pääasiassa itsenäisenä yrittäjänä Vantaalla. Hän on keskittynyt lasten kielellisiin erityisvaikeuksiin, artikulaatiovirheisiin, ääniongelmiin ja luki-vaikeuksiin. 

Lipasti kouluttaa myös toimittajia, myyntityötä tekeviä ja kouluttajia äänenkäytössä. Hän harrastaa musiikkia ja käyttää sen keinoja myös työssään.  http://kirsilipasti.info/

Woman Power – Uraputkessa lapsen kanssa, Tanja Huutonen

Vuoropäiväkoti on suomalaisen uranaisen pelastus. Näin ajattelee ainakin lehdistö-ja kulttuurineuvos Tanja Huutonen, joka ennen Berliiniin muuttoa teki parikymmentä vuotta vuorotyötä MTV:lla.

Suomalainen yhteiskunta kasvattaa meistä naisista pärjääjiä. Antaa mahdollisuuden aivan samaan kuin miehillekin. Nyt se nähdään myös politiikassa. Sanna Marin on kaikkien huulilla ja samalla Suomi saa mittaamattoman arvokasta imagoetua.

Tanja Huutonen

Tanja Huutonen (s.1968) on pitkän linjan toimittaja-tuottaja-juontaja, joka opiskeli nuoruudessaan germanistiikkaa ja seikkaili maailmalla. Nyt hänellä on viiden vuoden pesti Suomen suurlähetystössä Berliinissä. Arkea 10-vuotiaan diabetesta sairastavan Sasu-poikansa kanssa hän pyörittää yksin. Suomalaisella sisulla mennään ja pärjätään.

uupumus, burnout ja miten niitä ehkäistään? – Heli Suutari

Yksi Frankfurtin seminaarin puhujista on kirjailija ja terapeutti Heli Suutari. Hän pureutuu puheenvuorossaan uupumukseen, joka on nykyaikana melkeinpä epidemia. Heli kertoo burnoutista niin henkilökohtaisen kuin ammatillisen tietämyksensä kautta.

Heli harjoittaa työtään yksilö-ja pariterapeuttina Brysselin EU-korttelin ytimessä, missä loppuunpalaminen ei ole harvinaista. Helin omasta uupumuksesta syntyi kirja ”Kaikki kääntyy hyväksi – 365 ajatusta itsensä auttamisesta” (Atena 2019) ja saman niminen harjoituskirja (Atena 2020). Molemmat kirjat kannustavat ottamaan vastuuta omista ajatuksista ja teoista. Ongelmien kohtaamisesta ja niiden rehellisestä tarkastelusta on hyvä aloittaa itsensä auttaminen.

Heli Suutari (Kuva: Nadezhda Titova)
Heli Suutari (Kuva: Nadezhda Titova)

Heli Suutari (s. 1971) on kotoisin Kempeleestä, Pohjois-Pohjanmaalta. Mutkien kautta hän päätyi Liègeen, Belgiaan, jossa elää miehensä ja tyttärensä kanssa. Kokeiltuaan eurokraatin elämää hän vaihtoi alaa ja toimii yksilö- ja pariterapeuttina. Tärkeimmät saavutukset hänelle ovat aikuiskoulutuksesta selviäminen ranskaksi sekä uskallus hypätä oravanpyörästä. Hän nauttii kirjoista, sarjoista ja elokuvista sekä jazzista ja leipomisesta. 

Työelämä Saksassa – Maria Heiskanen-Schüttler

Millaista on työelämä Saksassa? Ovatko huhut selän takana tuijottavasta pomosta ja 12-tuntisista työpäivistä totta? Miten työpaikoilla viestitään ja miten tärkeää on saksan kieli?

Esitys nostaa esiin erilaisia puolia saksalaisesta ja keskieurooppalaisesta työelämästä. Kokonaiskuva täydentyy yleisön kokemuksilla ja ajatustenvaihdolla.

Maria Heiskanen-Schüttler
Maria Heiskanen-Schüttler

Maria Heiskanen-Schüttler on asunut Saksassa vuodesta 2006 ja työskennellyt viestinnän parissa berliiniläisessä viestintätoimistossa ja Suomen Saksan-suurlähetystöllä. Nykyään hän asuu Saksan Wolfsburgissa ja ansaitsee leipänsä teknologiamarkkinoinnin alalla. Marian blogi tyopaikkasaksassa.com keskittyy saksalaisen työelämän erityispiirteisiin.

IT-alalta jazz-laulajaksi – Tuija Komi

Järki huusi liiketaloustiedettä opiskelleelle, jää vakituiseen työpaikkaasi IT-alalla. Sydän sanoi: luova työ kutsuu, lähde laulamaan.  Musiikki tuo ihmiset yhteen, menee tunteisiin, lohduttaa, parantaa, laittaa liikkeelle.

Nyt Münchenissä asuva taiteilija on kysytty esiintyjä eri estradeilla, festivaaleja, yritystilaisuuksia ja New Yorkinkin jazzklubeja myöten. Hänet kutsuttiin The Voice of Germany -laulukilpailuun vuonna 2014.

Suomalainen jazz-diiva, jolla on kaunissointinen, laaja-alainen ääni.Sanomalehti Süddeutsche Zeitung

Tuija Komi (s. 1968, oikeasti Lahti-Klein) on kotoisin Joroisista, Etelä-Savosta. Saksaan hän tuli töihin vuonna 1995 alun perin vain vuodeksi. Kymmenen vuoden jälkeen hän jätti työnsä IT-alan projektipäällikkönä ja teki laulamisesta ammatin. Frankfurtin musiikkikorkeakoulun jazz- ja pop-laulu-linjalta valmistunut Komi on myös musiikinopettaja, laulupedagogi ja mm. äänenkäytön kouluttaja. Omia lauluja kirjoittavalla on kaksi omaa bändiä ja takana jo viisi levyalbumia. http://www.tuijakomi.de www.jazzango.de 

Elämän muutoksiin ja uusiin kulttuureihin sopeutuminen – Hanna Guyot

Hanna Guyot’n workshopissa kysytään, mille identiteettimme rakentuu, ja miten kohtaamme arkipäivän eri tavat, käytännöt ja kulttuurit parisuhteessa, työelämässä, ystäväpiirissä, lasten kasvatuksessa jne.
Workshopissa aihetta käydään läpi toiminnallisesti ja yhdessä pohdiskellen työkaluja ja vinkkejä eri kulttuureihin ja elämänmuutoksiin sopeutumiseen.

Hanna Guyot’n (synt. 1976) unelma on ollut lapsesta asti oppia useita kieliä ja asua ulkomailla. Parin Belgiassa vietetyn au pair -vuoden jälkeen hän opiskeli mm. ranskalaista filologiaa ja asui, opiskeli ja työskenteli Belgiassa, Espanjassa ja Kreikassa lyhyempiä ajanjaksoja. Hyppy “oikeaksi” ulkosuomalaiseksi tapahtui vuonna 2005, jolloin hän muutti ranskalaisen miehensä kanssa ensin Taipeihin ja sitten Lissaboniin. Vuodesta 2013 hän on asunut Ulmin seudulla eteläisessä Saksassa. Perheeseen kuuluu kolme poikaa.

Hanna Guyot

Tällä hetkellä hän toimii aikuiskouluttajana (Frauenakademie/vh Ulm), opettaa suomen kieltä ja pitää luentosarjoja, aiheina mm. kielet ja kielitiede, monikielisyys, suomen kieli, suomalainen kulttuuri ja kirjallisuus jne. Sen lisäksi hän vetää monikulttuurisen naisten ryhmää ja on opettanut pitkään Suomikoulussa.

Frankfurtin Projektitiimi

Frankfurtin tilaisuutta järjestää mieletön tiimi ulkosuomalaisia naisia ympäri Eurooppan, erityisvahvistuksena monia Saksan-suomalaisia osaajia:

Vellamo Vehkakoski / Frankfurt, Saksa
Ode Kyytsönen / Frankfurt, Saksa
Sirkka Renger / Karlsruhe, Saksa
Eija Kärkäs / Frankfurt, Saksa
Päivi Borre / Frankfurt, Saksa
Inka Kuusela / Bensheim, Saksa
Siina Karbin / Itävalta

Ja alkuperäisestä järjestäjätiimistä edelleen menossa mukana:
Irene Mäkelä-Brunnekreef, Luxembourg
Niina Mäkinen, Belgia ja
Maria Heiskanen-Schüttler, Saksa

Tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse:
finnishwomenworldwide@gmail.com