Monikieliset perheet – Annika Bourgogne

Annika Bourgogne kasvoi kaksikielisessä perheessä, mutta oppi puhumaan vain ympäristön kieltä suomea ja koki aina elämästään puuttuvan palan. Mennessään naimisiin ranskalaisen miehen kanssa hän päätti, ettei antaisi saman tapahtua omille lapsilleen ja lähti tutkimusretkelle tapaamaan perheitä, jotka olivat onnistuneesti (ja onnellisesti!) kasvattaneet kaksikielisiä lapsia.

Näistä tapaamisista syntyi paitsi gradu myös oivallus siitä, ettei kaksi-tai monikielisyys tapahdu itsestään. 15 vuotta myöhemmin saatuaan käytännön kokemusta elämästä kahden kaksikielisen tyttären kanssa, hän kirjoitti Be Bilingual – Practical ideas for multilingual family – kirjan tavoitteenaan antaa vinkkejä siihen, kuinka yhdistää kaksikielisyys ja kiireinen arki, jossa kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä. Kirjaa on myyty yli 5000 kappaletta ja Annika on luennoinut aiheesta eri puolella Eurooppaa mm. Euroopan Komissiossa Brysselissä ja Euroopan Neuvostossa Strasbourgissa. 

Annika on koulutukseltaan FM ja toiminut yli 10 vuotta yläasteen kieltenopettajana sekä Suomessa että Ranskassa. Tällä hetkellä hän asuu perheensä kanssa Strasbourgissa, Ranskassa ja toimii freelancerina kaikenlaisissa Suomen ja Ranskan yhdistävissä projekteissa. Nykyisenä ulkosuomalaisena Annikan suuri unelma on luoda resurssipankki, joka auttaisi kaikkia ulkosuomalaisia perheitä tekemään suomen kielen ja kulttuurin ylläpitämisestä helpompaa.

Kun meinaa stressata kuvittelee hän itsensä istumaan kallioille Helsingin Pikkukosken ylle ja heti helpottaa.

Annika Bourgogne