Aineeton omaisuus eli IPR on monelle tuntematon aihe, mutta yrityksen liiketoiminnalle se on elintärkeää. Kansainvälisen Kolster Oy Ab:n Saksan-edustajalla, Ulla Lenkkeri-Schützilla on 20 vuoden kokemus alasta Münchenissä. Bio- ja lääketieteen erityisosaamisen lisäksi hän haluaa tuoda työhönsä kahden kulttuurin parhaat puolet. Kyselimme Ullalta IPR-liiketoiminnan kiemuroista.

Mitä on IPR ja mitä jokaisen tulisi siitä tietää?

IPR (Intellectual Property Rights) tarkoittaa aineettoman omaisuuden suojaa. Esimerkiksi patenteilla, tavaramerkeillä ja mallisuojilla voi suojata omia tuotteita ja palveluita siten, että kilpailijat eivät voi valmistaa, maahantuoda tai myydä vastaavia tai lähes identtisiä versioita.

IPR:n laiminlyönnistä voi koitua ikäviä yllätyksiä: kilpailija voi varastaa tavaramerkin, estää liiketoimintaa tai vaatia vahingonkorvauksia IP-oikeuksien loukkaamisesta. Virheiden korjaaminen jälkikäteen on huomattavasti kalliimpaa kuin oman yritystoiminnan huolellinen suojaus etukäteen. IPR-oikeuksia voi loukata myös huomaamattaan.

Ulla Lenkkeri-Schütz

Miksi IPR on tärkeä liiketoiminnassa?

Jos IPR-asiat eivät ole kunnossa, kilpailija voi kieltää vaikkapa tietyn tuotenimen käytön. IPR-oikeuksien rikkomisesta, esimerkiksi käyttämällä toisen suojaamaa tavaramerkkiä, voi saada esimerkiksi vahingonkorvaus- vaatimuksia. Suojaamalla oman liiketoimintansa voi vastaavasti vaatia samoja asioita kilpailijoilta.
IPR-asiat ovat erityisen tärkeitä, jos haluaa perustaa oman yrityksen, kun tuo markkinoille uutuuksia tai jos yritykseen on tulossa uutta toimintaa. Jos vaikkapa haluttu tavaramerkki tai domain-nimi on jo jonkun toisen suojaama, niitä ei voi käyttää omassa liiketoiminnassa.

Olemassa olevan IPR-suojan kattavuus kannattaa tarkistaa aina kun liiketoimintaan tulee muutoksia, eli jos tuote- tai palveluvalikoima kasvaa tai yritys laajenee ulkomaille.

Miten erotutte kilpailijoista markkinoilla?

Kanssamme voi asioida suomeksi, mutta toimintamme on hyvin kansainvälistä: esimerkiksi jos haluaa Euroopan alueella suojaavan tavaramerkin tai patentin, voi asuinmaastaan riippumatta ottaa suoraan yhteyttä Kolsterin asiamieheen.
Olemme Euroopan suurimpia IPR-yrityksiä ja meillä on valtavasti eri toimialojen asiantuntijoita. Meillä on kattava kansainvälinen kumppaniverkosto esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lisäksi tunnemme Kiinan ja ylipäätään Aasian markkinat erityisen hyvin.

Mitä tarkkaan ottaen tarjoatte? Kuka teihin voi olla yhteydessä?

Olemme täyden palvelun IPR-talo. Omaa erityisosaamistani ovat bioteknologiaan liittyvät suojaukset, mutta Kolsterin tiimistä löytyy asiamies joka lähtöön. Me konsultoimme IPR-asioissa, autamme oikeiden suojamuotojen valitsemisessa sekä patentti-, tavaramerkki-, ja hyödyllisyysmallihakemusten laatimisessa, ja meillä on lukuisia palveluita IPR-arvonmäärityksestä kilpailijaseurantaan.

Kuka vain voi ottaa yhteyttä, aina yksityisyrittäjästä ison firman toimitusjohtajaan! Voit olla keksijä, jolla on hyvä idea tai yksityisyrittäjä, joka tarvitsee suojauksen toiminimelle tai tuotteelleen. Apua löytyy myös sopimusten laatimiseen ja juridiikan kiemuroihin.

Kansainvälinen IPR-alan yritys Kolster Oy Ab on Finnish Women Worldwide:n yhteistyökumppani ja tukee verkostoitumispäivää Frankfurtissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s