Ruotsalaisen SWEA-järjestön (Swedish Women’s Educational Association) perustamisesta päätettiin vuonna 1979 Los Angelesilaisessa autotallissa. Finnish Women Worldwide-tapahtuman ja verkoston idea sen sijaan kehittyi belgialaisesta olohuoneesta aloitetun Facebook-keskustelun tuloksena helmikuussa 2019. Molemmissa oli taustalla ajatus vertaistuesta ulkomailla asuville naisille.

Sähköinen tiimi toimii

Kun aloitimme tämän Finnish Women Worldwide-blogin Irenen, Marian ja Annikan kanssa, Irene kirjoitti jutun nimeltä ”Yllytyshullujen Naisten Yhteentörmäys”. Sellainenhan tämän jutun alku olikin! Koska emme olleet tavanneet toisiamme livenä, yhteisen huumorin viljely nostatti « sähköisen » tiimimme yhteishenkeä. Miten tämä etätyö ja verkkoviestintä sitten käytännössä toimi? Mitä opimme?

Helmikuusta kesäkuun alkuun teimme yhteistyötä Messenger-viestien, lauantaiaamuisten Skype-puheluiden sekä jaettujen asiakirjojen avulla. Lapsemmekin näkivät toisensa pikaisesti Skype-videopuheluiden aikana: suora lähetys Luxemburgin Suomi-koulun aulasta tai keittiön pöydän äärestä… Palaverien aikana sovimme
yhteiset linjaukset seuraavista tehtävistä ja päätimme tärkeistä asioista kuten Rotterdamin tapahtuman ohjelmasta ja budjetista.

Suurin osa työstä tapahtui kuitenkin taustalla, itseohjautuvasti.
Teimme melko epämuodollisen inventaarion osaamisalueistamme ja siitä, kuka tekee mitäkin.

Miten yhdistää työ, perhe ja järjestötoiminta?

Kukin teki hommia työn ja perheen kuvioiden sallimalla tavalla – eli usein meni ilta- tai melkein yövuoroksi. Kaikkia tarvittiin ja vastuu oli kaikilla vaikka keskityimme kykyjemme mukaan eri aiheisiin. Olimme sopineet näistä puhelujen aikana, mikä selkeytti tehtävää vaikka joustimme tilanteen mukaan.

Mikä sitten toimi hyvin? Esimerkiksi se, että koko tiimi jaksoi raportoida tekemisiään muille kirjallisesti ja hakea muiden mielipiteitä ideoista. Huomasimme, että ryhmän voimavarojen summa on suurempi kuin yksilöiden voimavarat yhteensä; esimerkiksi aivoriihi jostakin teemasta toimii oikein hyvin lyhyitä chat-viestejä käyttäen. Ja kun vihdoin sitten tapasimme oikeasti, olimme melkein kuin vanhoja tuttuja!

Kuten missä tahansa projektissa, myös epämukavuusalueilla käytiin. Kiire tuli jossakin vaiheessa, ja oli monimutkaisia asioita selvitettävänä. Koska emme olleet tavanneet, oli vaikea tietää miten parhaiten sanoa toiselle, että nyt olen kyllä eri mieltä. Kirjoitetussa viestissä ei välity äänensävy, joten lyhyt ja suora, ihan neutraalikin lause saattaa kuulostaa toisesta tylyltä. Hymiöiden ja peukkujen käyttö auttaa, mutta kohtuus kaikessa… Apua täytyy pyytää suoraan; etätiimiläiset eivät välttämättä tiedä, että tilanne lasten kanssa kotona tai töissä vaatii nyt kaiken ajan.

Työ jatkuu!

Seuraavaa kertaa varten voimme jakaa ja seurata tehtäviä selkeämmin aihealueittain jaettuja tiedostoja käyttäen. Tapahtuman ohjelman ja sisällön suhteen opimme myös ottamaan apua vastaan osalle meistä lähes tuntemattomilta ihmisiltä ja luottamaan siihen, että homma tulee toimimaan. Ja niinhän se toimi! Osa ensimmäisen tapahtuman tekijöistä on mukana myös jatkossa. Nyt valmistelemme siis jo uutta tapahtumaa Frankfurtiin 7.-8.3. 2020 naistenpäivän viikonloppuna. Valmisteluverkostoomme on nyt liittynyt monta uutta, innokasta tekijää jotka tuovat voimavaransa verkoston käyttöön – ja edelleen siis etänä ja verkossa!

Niina Mäkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s